Понеділок
06.05.2024
01:49
Вітаю Вас Гость
RSS
 
Петричанський НВК
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

НУШ

Посібники

Куточок психолога

Міні-чат
200

Наше опитування
Хто до нас сьогодні завітав?
Всього відповідей: 442

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайти педагогів

Головна » 2012 » Березень » 16 » Історія Петричанської початкової школи, розповідь колишньої вчительки початкових класів Козаченко Любові Михайлівни
01:12
Історія Петричанської початкової школи, розповідь колишньої вчительки початкових класів Козаченко Любові Михайлівни
Історія Петричанської початкової школи

Розповідь колишньої вчительки початкових класів Козаченко Любові Михайлівни.

Дуже давно на місці, де розташоване наше село Петричанка, ріс густий дрімучий ліс.

На річці Дніпро дуже-дуже давно за кам’яними порогами на острові Хортиця існувала Запорізька Січ. Тут жили вільні чоловіки, які повтікали від панської неволі і прозвали себе «козаками». Вони були добре навченими воїнами і боролися за свободу простих українців. Недовго проіснувала Запорізька Січ. Її знищили царські російські війська та військо Польщі Посполитої. Ті з козаків, які залишились живими, розбіглися по всій Україні. Одним із них був козак, що дійшов аж до нашої місцевості. У нього була жінка, хлопчик та дівчинка. Так, як у них не було хати, вони поселилися біля нашої річки. Зробили «колибу», варили їсти на вогнищі, харчувалися рибою. А до холодів збудували хату. Діти гралися на березі дрібними різнокольоровими камінчиками, по-румунськи «п’ятре чіне». Мабуть від цих слів пішла назва нашого села: спочатку Петрачіна, а пізніше Петричанка. І першим прізвищем було прізвище Козачук від слова «козак».

Хто ж побудував першу школу у нашому селі? В 1925 році з Румунії у Сторожинець поїздом, який тоді називався «цуг», їхав багатий високоосвічений молодий чоловік. На станції «Адинката» (сучасна залізнична станція «Глибока-Буковинська») він зійшов. Його зацікавила ця прекрасна місцевість. Село в ті часи нараховувало понад 50 хат. Через певний час цей чоловік розпочав будівництво школи. Коли будинок, в якому можна було жити з сім’єю і школа були збудовані, цей пан разом зі своєю дружиною поселився у нашому селі. Пан Непіт Ілля зі своєю дружиною Лучією розпочали навчати дітей села Петричанка. Лучія навчала дітей 1, 2, 3, 4 класів, а Ілля - 5, 6, 7 клас. Молодші учні 1-4 класів навчались разом в одному приміщенні, а учні 5-7 класів - в другому приміщенні. Навчання велось румунською мовою. За погане навчання дітей били різками, ставили на коліна на кукурудзяні зерна та застосовували інші фізичні покарання.

У 1938 році розпочалось будівництво теперішньої школи. А в 1943 році будівництво школи було закінчено, і тоді розпочалось навчання дітей українською мовою.

Першою вчителькою була Тетяна Михайлівна Бас родом з Черкаської області. Діти 1-4 класів вчились разом.

Другою вчителькою була Жмака Євдокія Миколаївна. Вона працювала в даній школі з 1945 до 1966 року. Разом з нею працювала і її дочка Валентина Іванівна. В школі було два класи-комплекти: 1-3 клас і 2-4 клас.

З 1966 року в школі працювали теж двоє вчителів: Крайська Олена Тодорівна та Козаченко Анатолій Семенович. Олена Тодорівна працювала до 2009 року та вийшла на пенсію, а Анатолій Семенович працював три роки і перейшов працювати у Кам’янську середню школу.

В 1968 році в Петричанську початкову школу вчителькою була призначена Козаченко Любов Михайлівна, яка також у 2009 році вийшла на пенсію. До 1994 року в школі існували класи-комплекти. В 1994 році в Петричанську початкову школу була призначена вчителькою Воробець Людмила Анатоліївна, яка працює до цього часу. Класи-комплекти були ліквідовані і діти навчались в окремих класах.

До 2009 року школу закінчили понад 500 учнів. З них 168 мають вищу освіту, 149 – середню-спеціальну освіту, багато мають технічну освіту, лише дуже учнів школи залишились без спеціальної освіти. Але всі вони стали справжніми людьми. В Петричанському навчально-виховному комплексі навчаються їхні діти, онуки та правнуки.


Переглядів: 1062 | Додав: merry | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Офіційні сайти


МОН України

Департамент освіти і науки

ІППОЧО

Глибоцький районний методичний центр

Інформаційна система управління освітою


Дружні сайти

Архів записів